dinsdag, oktober 11, 2005

WERKEN EN VRIJE TIJD (meditatie)



Harmonie tussen werken en vrije tijd

“Maak buiten uw werk gereed…; daarna kunt gij uw huis bouwen”. Spreuken 24 : 27

Een groeiend aantal mensen heeft grote moeite, de juiste balans te vinden. Het evenwicht namelijk tussen werk en vrije tijd. Het leven van veel mensen, en vooral veel mannen, is werken. Vrije tijd bestáát amper voor hen. Het gezin komt er zéér bekaaid van af. De echtgenote voelt zich totaal verwaarloosd. De sociale contacten staan zwaar onder druk. Nooit komen ze klaar met het werk. Constant staan ze onder grote stress. Een burn-out dreigt. Want er moet zoveel, zie je!

De tekst hierboven
maakt dat schijnbaar niet beter. U snapt al, dat het hier over een agrarische samenleving gaat. Waar ze van tele-werken nooit gehoord hadden . Waar het werk “buiten”, op het land, was. Daar moest de grond bewerkt worden. Daar moest geploegd, gezaaid, geoogst worden. Daar moest het vee aandacht en verzorging krijgen.

Een héle klus. Dat nam in bepaalde tijden van het jaar heel veel tijd en energie van de eigenaar van het land. Zéker tóen, een tijd zonder machines en loonbedrijven.

Dát moet éérst,
zegt de wijze Spreukendichter. Maak buiten uw werk gereed. Maar dan ben je nog (lang) niet klaar. Dan moet er nog méér. Daarna kunt u uw huis bouwen. Dat wil zeggen: je geven aan je gezin, je vrouw, je kinderen. Gezelligheid, ontspanning dus.

Dat is dus niet niets-doen.Er zijn voor je vrouw, je man (als die tenminste thuis is!). Jantje helpen met zijn huiswerk (als je dat kunt althans, want er is zóveel veranderd, alwéér!). Of een spelletje of praten met de kinderen. En zó het huwelijk, het gezin opbouwen en versterken.


Nu kun je zeggen:
wát een opgave.
Móet dat allemaal? Wanneer “kom ik dan aan mezelf toe”? Ja, zo heet dat tegenwoordig, aan jezelf toekomen.

De bijbel zegt: werken, zowel “buiten” als in “huis”, mág. De opgave is een gave. En soms proef je dat nog bij mensen in het voelbare plezier, dat ze in hun werk hebben. Gelukkige mensen zijn dat…

Tegelijkertijd weet de bijbel ook, dat werken voor ons veelal van karakter veranderd is, sinds de zonde een plaats heeft gekregen hier op aarde. Werken wordt vaak ervaren als moeten. Het kost inspanning, veroorzaakt spanning. Want het moet gebeuren op een aarde, waar de vloek doorwerkt. Bijvoorbeeld in dorens en distels. Onkruid groeit vaak beter dan het gewas.

Nu weten christenen van het werk van Hem, naar wie ze heten: Christus. En wie lééft uit Hem, mag ook werken vanuit Hem. Werken vanuit zijn overwinning –Paasfeest! Want de dag van de opstanding is nog altijd de eerste dag van de week. En dat is niet maar symbolisch. Nee, dáármee mag je de week beginnen. Dáár komt je inspiratie en energie vandaan. En dán besef je weer: werken mag!

Dat kleurt in wezen je werken “buiten”, op kantoor, in de zaak. Althans hoe meer het geloof voor je leeft. Hoe meer Christus daadwerkelijk je leven bepaalt.

En dan is “je huis bouwen” zelfs voor de bouwvakker –die “buiten” ook al letterlijk moet bouwen- geen zware klus. Dan kom je tóch –en dan pas écht!- aan jezelf toe. Je mag je talenten ontplooien in je werk. En je mag je ontspannen in het opbouwen en versterken van je huwelijk en gezin.

Een beetje erg idealistisch, zegt u?
Komt daar wat van, als het de hele dag tegenzit op het werk? En als de jongens en meiden echt helemaal dwars liggen? En moet ik mijn sport er nou ook nog aangeven?

Och nee, dat laatste toch maar niet. En: och ja, de vloek blijft en werkt altijd. Maar door Christus wordt wél je houding tegenover werk en gezin anders. Dat Hij hét werk volbracht heeft, dát geeft de ware ontspanning!

Zingen/bidden: Gez. 287 : 2,3,4

Geen opmerkingen: