vrijdag, maart 21, 2008

DOORGEVEN ALSTUBLIEFT !!! ( meditatie)

DOORGEVEN ALSTUBLIEFT!!

"En wanneer deze brief bij u is voorgelezen, zorg dan, dat hij ook in de gemeente in Laodicea voorgelezen wordt en dat ook u die van Laodicea u laat voorlezen." Col. 4:16

Er worden tegenwoordig maar weinig brieven meer geschreven, denk ik zo. Je hebt zoveel andere, snellere middelen om te communiceren. De telefoon is er, ook mobiel. Kun je overal mee naar toe nemen en overal gebruiken immers. En je kunt tegenwoordig mensen óók nog bereiken, als ze niet opnemen: een berichtje inspreken en klaar is Kees. En je hebt e-mail! En chatten schijnt zelfs verslavend te werken. Mogelijkheden te over! Nee, een brief schrijven? Hopeloos ouderwets!

Die schuin gestreepte woorden hierboven zijn van Paulus, een knecht van God. Bijna de hele wereld, zoals die toen bekend was, heeft hij doorkruist. In heel wat landen en steden heeft hij gesproken. Hij bracht het goede nieuws. Over Jezus en de verlossing, die Hij tot stand gebracht heeft. Bevrijding uit het schrikbewind, waarin Gods vijand de mensen verstrikt hield.

Als er een gemeente tot stand was gekomen, ging Paulus weer verder. Naar een andere stad. Om ook dáár het goede nieuws aan de man en vrouw te brengen. Maar hij bleef zo veel mogelijk contact onderhouden. En dat gebeurde onder meer per brief. Dat waren echte zend-, rondzendbrieven.

Vandaar zo'n opmerking als hierboven staat. Een verzoek, dringend, een opdracht eigenlijk, aan de oudsten, de voorgangers van de gemeente in Colosse. Lees deze brief, die ik geschreven heb en die ik u laat toekomen, zélf. En hij is voor de gemeente bestemd, dus: ook voorlezen aan de leden van de gemeente.

En dan? Bij het oud papier? Of in het archief? Nee, dóórgeven! Doorgeven aan de gemeente in Laodicea. Dan kan hij ook dáár voorgelezen worden. De Heilige Geest leidde hem bij het schrijven

van de brief. Dus kon Hij hem ook dáár gebruiken. En datzelfde geldt voor de brief, die hij aan Laodicea had geschreven.

Handig toch? Goed bekeken! Dat is economisch omgaan met de geschreven goede boodschap. Paulus acht zijn brief "geschikt voor hérgebruik". Wat hij schreef is van belang voor de gelovigen in Colosse. Maar dan is het óók goed voor de mensen in Laodicea. En ook voor andere gemeenten nog. Want het zijn allemaal ménsen. Mensen van dezelfde "makelij". Met dezelfde noden en vragen.

Vandaar...

Dominees bekijken het meestal ook vandaag nog zo. Je bestudeert een bijbelgedeelte. Soms "rolt" daar een preek uit. Die houd je in je "eigen" gemeente. Je ruilt met je collega van een andere gemeente. Dan kun je die gemaakte preek gebruiken. Met misschien hier en daar een aanpassing, omdat de situatie daar anders is. Maar toch.

Paulus is vóór hergebruik. Voor dóórgeven. Aan zoveel mogelijk "belanghebbenden". De apostel zou gretig gebruik gemaakt hebben van Internet. Al gauw zou "www. paulusevangelie.it" overal te bezoeken zijn geweest.

Gaven van God, zoals wijsheid en inzicht, vruchten van bijbelstudie, ze mogen voor zoveel mogelijk mensen ten nutte gemaakt worden. God gunt ons zijn geschenk van verlossing en vrede. Hij gunt ons onderwijs. Hij is er niet karig mee. Geen moeite is Hem teveel.

Dus: hóór Gods Woord! Gelóóf Gods Woord!

En dan: doorgeven a.u.b.!

Zodat de boodschap zich verspreidt. Als rimpels in een vijver!

Bidden/zingen: Gez. 481